Pälsvård

 

Ceskyterriens päls är härligt mjuk och fäller inte, men den behöver en del pälsvård. Den skall klippas, kammas och badas med jämna mellanrum.

Vi var från början inte det minsta roade av pälsvård. Vi klippte helt enkelt bort de tovor som bildats mellan kamningarna som var tämligen glest utspridda. När vi sedan började bli alltmer engagerade i utställningsvärlden blev vi mer och mer intresserade av att få pälsarna att vara riktigt fina. Nu tycker vi att det är roligt att klippa, kamma, borsta och bada. Det är härligt när pälsen glänser, luktar rent och gott och är fri från tovor.

Har man bara en hund räcker det med några minuter om dagen med en borste och en kam för att hålla pälsen tovfri. Man får samtidigt en social stund med sin hund. En hund utan tovor tycker ofta om att bli borstad.

 

Grundutrustningen om man inte vill klippa själv består av: klosax, klofil, borste med piggar, borste med naturborst, gles kam, fin kam och en sax.

 

För den som vill klippa själv behövs även en klippmaskin (här en Oster A5), skär samt en effileringssax.

 

För den som vill hålla pälsen i utställningskondition blir det gärna lite fler saker. Förutom kammar och borstar i olika storlekar och utförande, klippmaskinen och saxar använder vi två olika skrapor för att ta bort underull på ryggen och sidorna. Skraporna är den blå i övre raden och metallbiten bredvid. Den blå finns i många olika prisklasser. Orginalet heter Furminator och är tämligen dyr. Även kopiorna är mycket effektiva.

 

Loke blir utställningsfin. Man måste inte ha ett trimbord. En skiva över handfatet fungerar också.

 

Klippning

Ceskyns päls behöver klippas med 2-4 månaders mellanrum. Detta kan man lära sig att göra själv. Man använder en elektrisk klippmaskin avsedd för hund. Om man skall ställa ut mycket, är en Oster A5 att föredra. Lämpliga skär är nr 10 (1 mm) och 5F (6 mm).

En enkeltandad effilleringssax är bra att klippa huvudet med. De billiga fungerar sällan på Ceskyns mjuka päls, så köp en kvalitetssax.

 En del hundar kliar sig när de är nyklippta. Det är alla små avklippta hår som blivit kvar i pälsen som kliar. Om man badar hunden direkt efter att man klippt den, så undviker man detta problem.

Bad

 Tvätta hunden när pälsen är smutsig. Om den badas i badkar bör en gummimatta läggas i botten, så att hunden ej halkar. Ett bra hundschampo är bättre än människoschampo eftersom hunden har ett annat pH-värde i huden än människan. Använd balsam, så blir pälsen mer lättskött och dessutom slår den ifrån sig smuts bättre. Det är viktigt att skölja noga och akta ögon och öron. Blås hunden torr med hårtork eller sätt på den ett fleecetäcke tills den torkar. Den blir annars lätt kall.

 Vi rekommendera K9 schampo och balsam med aloe vera. De har även en spray som gör kamningen lättare och som vårdar pälsen mellan baden.

Övrigt

 Ibland kommer pälsen in i en period med mycket underull. Underullen är död, glanslös och luddig. Ofta är den fet. Skrapar man bort den blir pälsen glansigare och det är lättare att hålla hunden ren.