Sellandafjalls KennelVi som har Sellandafjalls kennel heter Mia och Micke Svärd. Det är mest jag, Mia, som skriver här på hemsidan. Uppvuxen som jag är på Yllegårdens kennel föll det sig naturligt att jag skulle ha en egen uppfödning av hundar den dag jag blivit vuxen. Mina föräldrar födde upp Ceskyterrier och jag var van vid dessa trevliga hundar. Under min uppväxt kom jag även i kontakt med Newfoundland, Foxterrier och PON. Senare hade jag egna hundar av raserna PON, Border Collie, Golden Retriever och Lagotto Romagnolo. Även om alla raserna har sin charm, är det Ceskyterriern som ligger mig varmast om hjärtat. Ingen annan ras har varit så personlig och så lättsam. Ceskyterriern är och kommer att förbli "min" ras.


1996 hade jag min första valpkull på tiken Asta - Dainty's Kisses For Sale. Hon var ingen utställningsstjärna, men en gudomligt bra mamma. I hennes andra kull behöll jag tiken Sellandafjalls Borka.

Jag träffade Micke genom Ceskyterriern och vi har nu fjärde, femte, sjätte och sjunde generationen med  Grizla; Idunn och Kjeska; Larka, Pyret, Smilla och Zigrid samt Ulva.

Vi bor på en liten gård tre mil norr om Uppsala. Hundarna lever lantliv och är med bland hästar, får och andra djur. De sover i sovrummet och är med oss överallt. För att få pälsar som är lättskötta i leriga hagar och i stallar med hö, halm och kutterspån klipper vi ibland ner hundarna. Vi föröker hålla några hundar i utställningskondition.

Våra hundar är först och främst familjemedlemmar. Utställningar och uppfödning är bonus som förgyller livet ytterligare.


Styrkan i vår avel är friska hundar med god mentalitet. De har bra huvud och öron, korrekt bett, bra överlinje, bra vinklar och rörelser.

Svagheter som förekommer i vår avel är "glada" svansar och att en del är något för stora.  Vikten ligger oftast mellan 8 och 11 kg, något större än standardens intervall på 6-10 kg.

Vi avlar för att minska svagheterna i vår uppfödning, men vi prioriterar att avla för fortsatt friska hundar med bra mentalitet och bra exteriör. Vi arbetar också för att sprida information om Ceskyterriern och för att minska förlusten av blodslinjer och genetiskt material. Vi vill bevara denna underbara ras för framtiden.